Problémás videojáték-használat

A mai bejegyzést egy újabb fontos, aktuális és szerintem sok családot érintő témának szeretném szentelni: a problémás videojáték-használatnak.

Korunk és generációnk egyik legtöbb konfliktusát, nehézségét és problémáját okozó területe a videojátékok világa: gyermekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsol, mindig megoldást nyújt az unalom elűzésére, használata közben elfelejtődnek a problémák, megszűnik a tér és az idő, és az online verziók a másokkal való kapcsolatteremtést és kapcsolattartást is új szintre emelik számunkra. Ezek a hatások olyannyira vonzóvá tehetik a videojátékokat, hogy akár a problémás videojáték-használat, súlyosabb esetben pedig videojáték-függőség is kialakulhat a túlzott használatnak köszönhetően, ezért a videojátékok igen veszélyesek lehetnek. Különösen a gyerekeket veszélyeztetik, mivel ők még nem tudják olyan tudatosan kontrollálni a viselkedésüket és hatékonyan beosztani az idejüket, így felnőttként, szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy gyermekeinknél ne alakuljanak ki a túlhasználatból eredő súlyosabb problémák.

Mindemellett úgy gondolom és tapasztalom, hogy a videojátékok vonzalma az elmúlt hónapokra jellemző karanténhelyzetben még jobban felerősödött: az ingerszegénység, a sok szorongást és feszültséget keltő körülmények, a kevés elérhető tevékenység és a társas elszigetelődés ellen sokak szemében (gyerekek és felnőttek szemében egyaránt) megfelelő eszköznek bizonyultak a járványhelyzet elviselésében és megkönnyítésében.

A problémás videojáték-használat felismerésének érdekében a mai infografikán összegyűjtöttem annak főbb jeleit. Ha magunkon, vagy szülőként gyermekünkön ezeket tapasztaljuk, akkor mindenképpen érdemes bevezetni valamilyen szabályrendszert a videojáték-használat korlátozásához, és olyan alternatív tevékenységeket keresnünk, amelyek ki tudnak bennünket rángatni a videojátékok magába szippantó világából.

Videojátékhasználat_logóval_2020.06.05_resize

Ha kérdésük, kérésük lenne, keressenek bizalommal az alábbi e-mail címen: kery.nikolett.pszichologus@gmail.com.

Vigyázzunk egymásra!

Kéry Nikolett, iskolapszichológus

A hozzászólások le vannak tiltva.